Reflectie
Keuze van de zorgsituatie
Deze casus is gekozen nadat ik een mw. op de longafdeling tegenkwam die op de wachtlijst stond voor een longtransplantatie. Voor mij was het de eerste keer dat ik een patiënt tegenkwam die in aanmerking kwam voor een transplantatie. Zowel mijn collega’s hadden geen kennis over hoe de methode van de wachtlijst in elkaar zit. Wel was ik hierin geïnteresseerd. Daarnaast vind ik het onderwerp orgaandonatie een bijzonder onderwerp. Het doneren van een orgaan (na je dood) aan een ander, zodat die persoon met een verbeterde kwaliteit van leven verder kan leven vind ik inspirerend. Zelf ben ik dan ook orgaandonor. Om meer informatie over het systeem van longtransplantatie en bijbehorende verpleegkundige interventies te weten te komen en anderen te informeren is dit onderwerp gekozen.
Aandachtspunten verpleegkundig handelen
Vanaf het begin van de opname was het vanuit de anamnese die ik had opgenomen duidelijk dat de patiënt op de wachtlijst stond voor donorlongen. Pas na een week na de opname vroeg de arts zich af of mw. mogelijk niet hoger op de wachtlijst kon komen te staan, in verband met haar verslechterde situatie. Zowel ik als de andere verpleegkundigen hebben hier eerder geen interventies voor opgesteld of de interventies op aangepast.
De arts nam contact op met het transplantatiecentrum van het Erasmus Medisch Centrum waaruit bleek dat hogere plaatsing op de wachtlijst inderdaad mogelijk was. Voor meer informatie hierover was het mijn taak om de transplantatieverpleegkundige van het EMC hierover te bellen. Over dit contact en het resultaat hiervan ben ik tevreden. Uit het gesprek dat ik had met de transplantatie verpleegkundige bleek dat er geen wachtlijst was voor een longtransplantatie, maar dat de LAS-score was ingevoerd. Om deze LAS-score in te kunnen laten vullen waren er bij mw. nieuwe onderzoeken nodig. Als zowel de arts als wij als verpleegkundigen meer kennis hadden gehad over de LAS-score hadden de onderzoeken eerder kunnen plaatsvinden en gecombineerd kunnen worden met andere onderzoeken. Te denken aan bloedonderzoek dat nu extra moest plaatsvinden, maar ook eerder gecombineerd had kunnen worden.
Over het kennistekort en het late contact met het transplantatiecentrum ben ik niet tevreden. Dit kan verbeterd worden door de verpleegkundigen en de artsen meer kennis te laten hebben over dit onderwerp (zie tool) en eerder contact op te nemen met het transplantatiecentrum.
Waar ik wel tevreden over ben is dat na het contact met het transplantatiecentrum heeft plaatsgevonden de onderzoeken direct ingepland werden en de interventies aangepast werden aan de patiënt.
Over de uitgevoerde verpleegkundige zorg aan de patiënt ben ik ook tevreden. Ik heb mw. waar mogelijk gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen. Daarnaast heb ik mw. gedurende de dag geobserveerd op sufheid, wat veroorzaakt kan worden door het verhoogd PCO2. Ook heb ik bij mw. de saturaties gedurende de dag vaak gemeten om naar aanleiding hiervan de hoeveelheid zuurstof in te stellen.
Aanpak opdracht
Het begin van de opdracht vond ik lastig. Ik begreep niet goed wat de bedoeling was van de opdracht en ik vond het lastig om een start te maken. Nadat de opdracht na een aantal weken duidelijker werd was het mijn taak om een geschikte casus te vinden voor deze opdracht. Deze casus moest behoren tot intensieve zorg en ik vond het prettig als het binnen mijn interesse gebied lag. Daarnaast moest het een casus zijn waar het verpleegkundig handelen verbeterd kon worden. Het duurde daardoor langer dan gepland voordat ik een geschikt onderwerp had. Daarnaast was ik in de eerste zeven weken van het kwartaal meer bezig met het behalen van de stage, dan met de schoolopdrachten. Na deze zeven weken stopte ik met stage, waardoor ik kon beginnen met de tool. Door verdieping te zoeken en na te denken over de patiëntcasussen die ik in de laatste weken had meegemaakt kwam ik tot de casus ‘op de wachtlijst voor een longtransplantatie’. Nadat ik was gestart met de opdracht en de casus en de zes stappen van het klinisch redeneren had beschreven, was het duidelijker wat de bedoeling was van de opdracht. Ik vond de literatuur die ik nodig had. En vanuit deze literatuur kon ik inzichten vormen en de website verder vormgeven. Het late starten met de opdracht heeft voor het eindresultaat mijn inziens geen consequenties. Doordat ik gestopt was met de stage, was er extra tijd vrij voor deze opdracht. Wel was het handiger geweest om wat eerder actief op zoek te gaan naar een casus waardoor de rest van de opdracht had kunnen worden uitgevoerd.
Na het afmaken van de tool heb ik deze laten beoordelen door een medestudent. De gekregen feedback heb ik verwerkt in de tool om hem op deze wijze te verbeteren. Zo heb ik meer mijn eigen handelen in de casus en de reflectie beschreven en heb ik een extra bron opgezocht en toegevoegd om de inzichten nog verder te verduidelijken. Met het eindresultaat van de opdracht en de gekregen feedback ben ik tevreden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb